Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017


ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Μία τόσο ξεχωριστή συγκέντρωση ιαματικών πηγών σε μία περιοχή
                                                                                                      Εισαγωγικό  σημείωμα

Ο νομός αυτός της Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάζει έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον. Είχε την τύχη να δεχθεί σημαντικές γεωλογικές μεταβολές στο απώτερο παρελθόν με αποτέλεσμα την δημιουργία ρηγμάτων-εξόδων θερμού νερού προς την επιφάνεια. 

Καθοριστικός παράγοντας για την θέρμανση του νερού στα βαθύτερα στρώματα του υπεδάφους φαίνεται να είναι η ύπαρξη του ηφαιστείου των νησιών Λιχάδες. Το ηφαίστειο αυτό διαθέτει μία υπόγεια λεκάνη μάγματος η οποία θερμαίνει όλα τα πλησιέστερα πετρώματα που βρίσκονται από πάνω. Έτσι το νερό όταν βρίσκεται σε μεγάλα βάθη θερμαίνεται τόσο πολύ ώστε στην ουσία εξαερώνεται σε πολλές περιπτώσεις και οδηγείται μέσω ρηγμάτων στην επιφάνεια.


Κατά την άνοδο του το θερμό νερό καταφέρνει να διαλύσει διάφορα χημικά συστατικά που συναντά όπως πολλά μέταλλα (νάτριο, κάλιο, σίδηρος, μαγγάνιο, βόριο) αλλά και αμέταλλα (ιώδιο, θείο, χλώριο, βρώμιο, φθόριο) τα οποία βρίσκονται με την μορφή ιόντων (φορτισμένων σωματιδίων, θετικά ή αρνητικά). Η παρουσία τους γίνεται αισθητή και από τα χρώματα των ιζημάτων που αφήνουν στις ιαματικές πηγές αλλά και από τις οσμές των εκλυόμενων αερίων.

Το θερμό νερό έχει ευεργετική δράση στον οργανισμό του ανθρώπου ενώ και τα χημικά στοιχεία με την βοήθεια του θερμού νερού που ανοίγει τους πόρους του δέρματος εισέρχονται εντός του δέρματος και προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό. Η άνωση που ασκείται στον λουόμενο είναι ο τρίτος παράγοντας ο οποίος δρα ευεργετικά καθώς βοηθάει να γίνεται κίνηση με μειωμένες τριβές και μικρότερες καταπονήσεις. Όμως η αναψυχή, η ευεξία που προσφέρει η ιαματική λουτροθεραπεία, είναι επίσης σημαντική, δίνοντας μία αίσθηση ανώτερη από αυτή του θαλασσινού μπάνιου.

Η Φθιώτιδα είναι μία περιοχή με μοναδική συγκέντρωση θερμών νερών, τα οποία έχουν και διαφοροποιημένη σύσταση όπως και διαφοροποιημένη θερμοκρασία.

Στόχος μου είναι να παρουσιαστεί αυτός ο θερμαλιστικός πλούτος του νομού με τρόπο επιστημονικό ώστε να είναι τα στοιχεία αξιόπιστα, αλλά και με προσιτή γραφή ακόμη και για τον αδαή περί των ιαματικών νερών.

Η αγάπη μου για τα θερμά νερά και οι γνώσεις μου για αυτά, ξεκινούν από τον τόπο που μεγάλωσα και ζω, τα Καμένα Βούρλα, που ταύτισαν την ύπαρξη τους σαν κωμόπολη (ως το 1964) και σαν Λουτρόπολη από τότε ως σήμερα, με τα ιαματικά νερά. Ο οικογενειακός ξενώνας που επί 40 χρόνια λειτουργούσε (από τη δεκαετία του 60 ως το 1998) με μεγάλο μέρος της πελατείας τους λουόμενους στο ιστορικό υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός ήταν ένα ακόμη βίωμα της σπουδαιότητας των νερών αυτών. Αργότερα οι σπουδές μου ως χημικός, η ενασχόληση με τα κοινά αλλά και η συμμετοχή μου για 4 χρόνια στον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδος ως εκπρόσωπος του δήμου μας (Δήμος Μώλου-Αγ. Κων/νου με έδρα τα Κ. Βούρλα) μεγάλωσαν και επέκτειναν το ενδιαφέρον και τις γνώσεις μου. Ειδικότερα η συμμετοχή μου στο Δ.Σ.  της Αναπτυξιακής Θερμαλιστικής Εταιρείας του Συνδέσμου (2012-2014) χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 αναγνωρίσεις ιαματικών πηγών ανά την Ελλάδα βοήθησαν να γνωρίσω ακόμη καλύτερα τις ιαματικές πηγές.

Θα προσπαθήσω λοιπόν να γίνει αυτός ο ιστότοπος όσο πιο πλήρης γίνεται σχετικά με την παρουσίαση των θερμών νερών σε όλη την έκταση του νομού.

Απλά θα πάρει χρόνο… γι αυτό υπομονή…καθώς το καλό πράγμα αργεί να γίνει!  

Δημήτρης Μακρυνίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου